20 & 22 NOVEMBER 2021 – BEETHOVEN V & VI

Stella Chen © Fay Fox

Toen Beethoven zijn vioolconcerto losliet op een select publiek van vrienden, had hij nog bijna niets gecomponeerd voor dat instrument. Dat verklaart de behoorlijk grote rol van het orkest, dat hier uitgebreid in dialoog gaat met de solist. Zo oversteeg Beethoven de traditionele tweedeling tussen solist en orkest en creëerde hij een voortreffelijk gepolijst symfonisch meesterwerk. Ook zijn Vijfde symfonie is een mijlpaal uit het symfonische repertoire. Het hele werk is doorspekt met het overbekende openingsmotief dat bestaat uit slechts vier noten: kort-kort-kort-lang. In een voortdurende strijd met dit zogenaamde Noodlotmotief ontplooit Beethovens Vijfde zich als een glorieuze muzikale kroniek, waarin tragedie omslaat in triomf, en tumult in gejubel. We spelen Beethoven V op 20 november en Beethoven VI op 22 november.

Marnixring Knokke & Turnhoutse Concertvereniging

Coriolanus ouverture – L. Beethoven
Violin concerto in D, opus 61 – L. Beethoven
Symphony no.6, in F “Pastorale”, opus 68 – L. Beethoven
Symphony no.5, in c, opus 67 – L. Beethoven
Opus for strings – M. Coppens

Stella Chen: viool
Benjamin Haemhouts: dirigent

Casco Phil: orkest

22/11/2021: Turnhout, De Warande – 20.15u

Tickets