EUROPALIA TRAINS & TRACKS: LOST & FOUND

EUROPALIA TREINEN & SPOREN
Elke twee jaar stelt EUROPALIA een artistiek programma samen dat zich richt op een land of een thema. Het thema voor 2021 richtte zich op een uitvinding die de wereld veranderde: de trein.

EUROPALIA TRAINS & TRACKS presenteerde een programma met ruimte voor beeldende kunst, podiumkunsten, film, muziek, literatuur en debat. De trein werd onderzocht vanuit vier perspectieven: impact op de samenleving, duurzaamheid, tijd en beweging.
Dit was voor Muziektheater Transparant en Casco Phil aanleiding om het station te gebruiken als kruispunt voor de creatie van een opera.
Hoe wordt een opera gecomponeerd, hoe wordt een tekst door de librettist gedestilleerd uit berichten van toevallige voorbijgangers, uit een sms of zelfs uit een brief. Beleef de repetitie. De spits was nog nooit zo inspirerend! Voorbijgangers werden toeschouwers, reizigers werden deelnemers.

EUROPALIA richtte zich op de treinen: de sporen verbonden letterlijk het continent. Samen met Muziektheater Transparant ontwikkelde Casco Phil een verbindende opera-ervaring. Een componist en een librettist brachten een week door in een glazen doos in de stations van Antwerpen, Brussel Centraal, Londen St Pancras en Rotterdam.
Elke dag componeerden ze een korte, actuele opera, mede bepaald door voorbijgangers en hun verhalen en uitgevoerd tijdens de spitsuren. De uiteindelijke compositie was een performance en een geluidsinstallatie met live muzikanten en zangers die een week lang vrij bezocht kon worden door iedereen die even wilde stoppen, expres of per ongeluk.

Lost & Found
Een idee van Casco Phil. Een productie van EUROPALIA, Casco Phil en Muziektheater Transparant in het kader van EUROPALIA TRAINS & TRACKS (2021).
Coproductie Opera Ballet Vlaanderen, IOA Internationale Opera Academie, O. Festival voor Opera. Muziek. Theatre, BOZAR en Royal Opera House London.

(Gerealiseerd met de steun van de Tax Shelter van de Belgische Federale Overheid en de NMBS)

Annelies Van Parys: compositie
Gaea Schoeters: libretto
Benjamin Haemhouts: dirigent
Casco Phil: orkest